Kanker als traumatische ervaring
Het krijgen van een levensbedreigende ziekte als kanker en de behandeling daarvoor wordt door veel mensen als traumatisch ervaren. Het heeft een grote impact op verschillende aspecten van kwaliteit van leven en leidt meestal tot een verlies van het gevoel van onkwetsbaarheid. Vroeger dacht je altijd dat het alleen anderen kon overkomen en nu ben jij aan de beurt.
Soms kunnen mensen aan niets anders meer denken dan aan de ziekte. De regelmatige controles gedurende de eerste jaren na de behandeling vormen vaak een bron van spanning maar voor anderen kan het wegvallen van die controles tot spanning leiden. Onschuldige symptomen worden meestal gelijk in relatie gebracht met een mogelijke terugkeer van de ziekte.
Niet iedereen ervaart het krijgen van kanker en de behandeling als een trauma. Dit is onder andere afhankelijk van de wijze waarop mensen omgaan met stressvolle gebeurtenissen, de mate van sociale steun, de soort, de locatie en het stadium van de kanker, de aard en de duur van de behandeling, maar ook eerdere traumatische ervaringen van de persoon zelf.
Als de ziekte en de (gevolgen van) de behandeling iemand zodanig in beslag blijven nemen dat hij of zij moeite heeft met functioneren en genieten van het dagelijks leven, kan ondersteuning van buitenaf daarbij helpen.
Met een behandeling als EMDR kan de gebeurtenis beter worden verwerkt en kan het een groot deel van zijn lading verliezen. Hierdoor wordt het mogelijk om neutraler over de ervaringen te denken en te spreken. Het kan dan blijken dat onderliggende patronen en eerdere traumatische ervaringen een bijdragen leveren aan het ervaren van de ziekte. Door hieraan te werken kun je sterker worden en je beter gaan voelen. In de meeste gevallen is een dergelijke behandeling kortdurend en effectief.
Rob de Leeuw.
T: 06-3732.4426
E: robdeleeuw@hetnet.nl